Gehoorschade

De term ´gehoorschade´ (of ´gehoorbeschadiging’) is een ruim begrip. Wanneer u slechthorend bent of last heeft van tinnitus, hebt u ook een vorm van gehoorschade. Gelukkig is gehoorschade in veel gevallen met het juiste hulpmiddel op te lossen door een hoorspecialist.

Wat is gehoorschade of gehoorbeschadiging?

Net zoals slechthorendheid, is gehoorschade een relatief algemeen begrip. Er zijn tenslotte verschillende vormen van gehoorschade. Daarnaast zijn er veel verschillende oorzaken van gehoorschade of gehoorverlies. Men spreekt van gehoorschade wanneer de trilharen aan de binnenkant van het oor beschadigd raken. Gehoorschade komt voor binnen alle lagen van de bevolkingsgroep.

Wanneer treedt gehoorschade op?

Gehoorschade treedt onder andere op wanneer het gehoor langdurig of veelvuldig wordt blootgesteld aan geluiden harder dan 80 decibel. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig bezoeken van muziekfestivals en/ of concerten zonder het (juiste) gebruik van gehoorbescherming. Daarnaast kan gehoorschade optreden als een gevolg van ouderdom (slijtage) of als bijwerking van sommige medicatie.

Is gehoorschade te verhelpen?

In veel gevallen is gehoorschade te verhelpen of te verminderen. Maar daar gaat een persoonlijk behandelingstraject aan vooraf. Wij nodigen u graag uit bij één van de Hoorus winkels in Boxmeer of Malden. Samen met een hoorspecialist bespreken we uw gehoorprobleem en, belangrijker nog, hoe we het samen kunnen verhelpen of verminderen. Maak direct een afspraak!

Als muzikant zijn gehoorbeschermers onmisbaar

Als muzikant (ik drum) zijn gehoorbeschermers onmisbaar. Spelen zonder gehoorbeschermers is echt geen optie meer sinds ik jaren geleden na een repetitie met een piep in mijn oren thuis kwam. Sindsdien draag ik ze altijd en heb ik ook geen piep meer in mijn oren.Een aantal jaren geleden ben ik de Pluggerz custom fit music gaan gebruiken. Van de vele verschillende filters hebben deze gehoorbeschermers vlakfilters speciaal voor muziek, waardoor de dynamiek hetzelfde blijft. Hierdoor kan ik het geluid van de overige mu…