Oorsmeer, wat moet je ermee?

Oorsmeer, wat moet je ermee?

Je kent dat wel: er zit gelige, vette smurrie in je oor, oorsmeer. Het klinkt vies en dat is het ook, maar wist je dat oorsmeer een belangrijk taak heeft? Het zorgt ervoor dat de huid in het oor niet uitdroogt en dat vuil dat naar binnenkomt blijft plakken en niet verder het oor binnendringt. Bovendien worden vocht, insecten, bacteriën en schimmels buiten het oor gehouden. Het oor voert deze indringers middels het oorsmeer weer af. Een andere functie van oorsmeer is dat het de kaakgewrichten masseert wanneer je kauwt, praat of slikt.

Weghalen of niet? Wat doe je met te veel oorsmeer, haal je dat weg of laat je het zitten? Beiden. Soms kriebelt het in je oor en en vind je wat oorsmeer aan het begin van de gehoorgang. Dat mag je gerust weg halen met een toiletpapiertje of wattenstaafje. Kijk uit dat je er niet te diep mee in je oor steekt. Oorsmeer dat dieper verstopt zit, moet je laten zitten. Het oor is een precair en gevoelig orgaan. De kans dat je iets beschadigt wanneer je te diep met het staafje in je oor draait, is groot.

Hoe houd je je oren schoon? Gewoon lekker douchen en daarna goed je oren droog maken is eigenlijk al voldoende. Je lijf houdt zelf de balans van het vet in de gaten. Te veel oorsmeer wordt vanzelf buitenboord gekieperd. Soms hoopt het oorsmeer zich toch op en ontstaat er een prop. Hiermee kun je naar je huisarts. Hij of zij kan je oren dan uitspuiten.

Mensen die veel zwemmen of een afwijking in de gehoorgang hebben, krijgen misschien iets meer last van oorsmeer. Haal het oorsmeer voorin de gehoorgang voorzichtig weg met een papiertje. Gebruik desnoods wat olijfolie. Lukt dat niet of krijg je oorpijn? Ga dan naar de huisarts, dan is er meer aan de hand.

Andere interessante berichten

Wilt u ook worden begeleid naar een beter gehoor?

Bel 0485 - 52 30 06 (Boxmeer) 024 - 358 08 08 (Malden) om een persoonlijke afspraak te maken

Onze service gaat door!

Vanwege het Coronavirus werken wij voor onbepaalde tijd enkel op afspraak.

De winkels zijn tijdens de gebruikelijke werktijden geopend, behalve de zaterdag in Malden, deze komt te vervallen voor onbepaalde tijd. Het inloopspreekuur vervalt, wel kunt u een afspraak maken met één van onze medewerkers. Wij werken volgens de richtlijnen van het RIVM. In sommige gevallen is het niet mogelijk om 1,5 meter bij u vandaan te blijven. U kunt erop vertrouwen dat wij werken met zeer goede hygiene voorschriften! Praat met de medewerker over wat u wel en niet wenst, dan doen wij ons uiterste best hieraan te voldoen. Uw geplande afspraak gaat gewoon door, tenzij u verkoudheidsklachten hebt, dan verzoeken wij u een andere afspraak te maken. Ook onze medewerkers werken niet in geval van verkoudheidsklachten.

Welke extra hygiëne maatregelen gelden er?

  • Bij binnenkomst kunt u bij ons eerst uw handen desinfecteren.
  • We groeten u mondeling en schudden geen handen.
  • Onze medewerkers wassen voor en na iedere behandeling intensief de handen.
  • Na iedere afspraak wordt de behandelruimte goed gedesinfecteerd.
  • We hanteren ruimere agendatijden, zodat er minder contactmomenten tussen onze klanten plaatsvinden.
  • Betaling liever niet contant, maar via onze pinautomaat.

Wij hopen u voldoende te hebben geïnformeerd betreffende onze werkwijze de komende periode. Vragen of zorgen? Bel of mail ons gerust! Blijf gezond en sterkte in deze moeilijke periode!