Vliegreis gepland? Zo ontplop je verstopte oren

Vliegreis gepland? Zo ontplop je verstopte oren

Een verstopt oor kan in het algemeen een aantal oorzaken hebben: een verkoudheid, een allergie, een verstopte buis van Eustachius of gewoon te veel oorsmeer. In de eerste drie gevallen zwellen de slijmvliezen in je oor op, waardoor het gevoel ontstaat dat je oor dicht zit. Dit kun je oplossen door bijv. het gebruik van neusdruppels met Xylometazoline. Dit een middel dat de bloedvaatjes in het neusslijmvlies vernauwt, waardoor de zwelling afneemt en de lucht tussen je neus en oren weer beter kan stromen. Is de oorzaak te veel oorsmeer, dan is schoonmaken met wattenstaafjes niet aan te raden, omdat je het oorsmeer daarmee vaak verder het oor in duwt. Bij de huisarts kun je laten controleren of een oorsmeerpropje de oorzaak is van het verstopte gevoel. De arts kan je oren dan uitspuiten.

Tips en trucs
1. Slikken en gapen opent de buis van Eustachius, waardoor de kans groter is dat de lucht het middenoor bereikt tijdens de daling.
2. Ook als je verstopping of pijn aanhoudt na de landing, helpt het om veel te blijven slikken.
3. Je neus snuiten, kauwgom kauwen, of drinken terwijl je je neus dichtknijpt zorgen er ook voor dat de lucht makkelijker door de buis van Eustachius stroomt.
4. Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen ‘ploppen’. Vaak is het probleem dan opgelost. Het is wel belangrijk om niet té veel druk uit te oefenen, omdat je trommelvlies anders kan scheuren.
5. Op sommige luchthavens kun je oordoppen kopen die veranderingen in de luchtdruk vertragen. Er is echter geen medisch bewijs dat dit het drukkende of pijnlijke gevoel ook daadwerkelijk voorkomt.
6. Hetzelfde geldt voor het aanbrengen van natte doekjes en/of bekertjes op je oren. Ook hiervoor is geen medisch bewijs, al kan kou natuurlijk een gevoel van verlichting teweeg brengen.


Wel of niet vliegen met oorpijn?

Als je heel erg verkouden bent, oorpijn of koorts hebt (of een combinatie hiervan) dan kun je je afvragen of het verstandig is om te gaan vliegen. Als de buis van Eustachius volledig geblokkeerd is, kun je naast de pijn last krijgen van gehoorverlies, duizeligheid en tinnitus. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot barotrauma (schade aan het trommelvlies) of je trommelvlies kan scheuren. Twijfel je of je kunt vliegen, ga dan voor vertrek voor de zekerheid even langs je huisarts. Bij acute klachten kun je op Schiphol de drukbewegingen van je oren met speciale apparatuur laten testen door de Airport Medical Services.

Nog steeds klachten na de vlucht?
Als alle bovengenoemde maatregelen niet helpen, is er niet meteen iets ernstigs aan de hand. De oorpijn na een vlucht kan heel acuut zijn, maar ebt ook meestal snel weer weg. Tot die tijd is het meestal voldoende om de pijn te dempen met paracetamol. Als zich vloeistof of slijm in het binnenoor heeft verzameld als gevolg van een geblokkeerde buis van Eustachius (door een verkoudheid), kan het gehoor worden gedempt. Ook dan kun je bovengenoemd tips toepassen.

Blijf je klachten houden, ga dan even langs de huisarts.

Andere interessante berichten

Wilt u ook worden begeleid naar een beter gehoor?

Bel 0485 - 52 30 06 (Boxmeer) 024 - 358 08 08 (Malden) om een persoonlijke afspraak te maken

Onze service gaat door!

Vanwege het Coronavirus werken wij voor onbepaalde tijd enkel op afspraak.

De winkels zijn tijdens de gebruikelijke werktijden geopend, behalve de zaterdag in Malden, deze komt te vervallen voor onbepaalde tijd. Het inloopspreekuur vervalt, wel kunt u een afspraak maken met één van onze medewerkers. Wij werken volgens de richtlijnen van het RIVM. In sommige gevallen is het niet mogelijk om 1,5 meter bij u vandaan te blijven. U kunt erop vertrouwen dat wij werken met zeer goede hygiene voorschriften! Praat met de medewerker over wat u wel en niet wenst, dan doen wij ons uiterste best hieraan te voldoen. Uw geplande afspraak gaat gewoon door, tenzij u verkoudheidsklachten hebt, dan verzoeken wij u een andere afspraak te maken. Ook onze medewerkers werken niet in geval van verkoudheidsklachten.

Welke extra hygiëne maatregelen gelden er?

  • Bij binnenkomst kunt u bij ons eerst uw handen desinfecteren.
  • We groeten u mondeling en schudden geen handen.
  • Onze medewerkers wassen voor en na iedere behandeling intensief de handen.
  • Na iedere afspraak wordt de behandelruimte goed gedesinfecteerd.
  • We hanteren ruimere agendatijden, zodat er minder contactmomenten tussen onze klanten plaatsvinden.
  • Betaling liever niet contant, maar via onze pinautomaat.

Wij hopen u voldoende te hebben geïnformeerd betreffende onze werkwijze de komende periode. Vragen of zorgen? Bel of mail ons gerust! Blijf gezond en sterkte in deze moeilijke periode!