Wat moet je doen bij een oorprop?

Wat moet je doen bij een oorprop?

Mogelijke oorzaken

- een te smalle gehoorgang
- een teveel aan oorsmeer
- oudere leeftijd : het oorsmeer wordt meer brokkelig
- overmatig en onjuist gebruik van wattenstokjes waardoor het oorsmeer dieper geduwd wordt
- een hoorapparaat

Mogelijke gevolgen

Wanneer de gehoorgang volledig afgesloten wordt door een oorprop, kan er gehoorvermindering, jeuk, duizeligheid en/of oorpijn ontstaan. Deze symptomen kunnen plots veroorzaakt worden door opzwelling van deze prop, zoals bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of baden.

Oorproppen kunnen een ontsteking van de gehoorgang in de hand werken (otitis externa). 

Behandeling
• Oorsmeeroplossende druppels zijn niet effectief. Ze kunnen wel gebruikt worden om een prop zachter te maken vooraleer deze uit te spuiten. Maar dat kan evengoed met gewoon water. Ook slaolie, olijfolie of babyolie kan hiervoor gebruikt worden.
• Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open. Neem een peertje of pipet gevuld met spoelvloeistof (vraag advies aan je apotheker) en spuit die in het oor. Het oor niet dicht duwen, de vloeistof moet nog uit het oor kunnen vloeien. Zorg dat de druk niet te hoog is om het trommelvlies niet te beschadigen. Voel je pijn of word je duizelig tijdens het spoelen van je oor, stop de behandeling en contacteer je arts.
• Je kan ook direct naar de huisarts om het oor te laten uitspuiten. Deze procedure neemt enkele seconden in beslag en lukt meestal in één keer. Soms is het nodig meerdere malen achtereen of enkele dagen na elkaar uit te spuiten. Het uitspuiten van een gehoorgang mag niet pijnlijk zijn. 
• In hardnekkige gevallen zal je een neus-keel-oorspecialist moeten raadplegen. Die zal met een oormicroscoop en speciale oorsmeerhaakjes de oorprop verwijderen. 

Wilt u meer informatie, kunt u terecht in één van onze winkels.

Andere interessante berichten

Wilt u ook worden begeleid naar een beter gehoor?

Bel 0485 - 52 30 06 (Boxmeer) 024 - 358 08 08 (Malden) om een persoonlijke afspraak te maken

Onze service gaat door!

Vanwege het Coronavirus werken wij voor onbepaalde tijd enkel op afspraak.

De winkels zijn tijdens de gebruikelijke werktijden geopend, behalve de zaterdag in Malden, deze komt te vervallen voor onbepaalde tijd. Het inloopspreekuur vervalt, wel kunt u een afspraak maken met één van onze medewerkers. Wij werken volgens de richtlijnen van het RIVM. In sommige gevallen is het niet mogelijk om 1,5 meter bij u vandaan te blijven. U kunt erop vertrouwen dat wij werken met zeer goede hygiene voorschriften! Praat met de medewerker over wat u wel en niet wenst, dan doen wij ons uiterste best hieraan te voldoen. Uw geplande afspraak gaat gewoon door, tenzij u verkoudheidsklachten hebt, dan verzoeken wij u een andere afspraak te maken. Ook onze medewerkers werken niet in geval van verkoudheidsklachten.

Welke extra hygiëne maatregelen gelden er?

  • Bij binnenkomst kunt u bij ons eerst uw handen desinfecteren.
  • We groeten u mondeling en schudden geen handen.
  • Onze medewerkers wassen voor en na iedere behandeling intensief de handen.
  • Na iedere afspraak wordt de behandelruimte goed gedesinfecteerd.
  • We hanteren ruimere agendatijden, zodat er minder contactmomenten tussen onze klanten plaatsvinden.
  • Betaling liever niet contant, maar via onze pinautomaat.

Wij hopen u voldoende te hebben geïnformeerd betreffende onze werkwijze de komende periode. Vragen of zorgen? Bel of mail ons gerust! Blijf gezond en sterkte in deze moeilijke periode!