Vanwege evenementen zijn we de volgende dagen gesloten:
Malden: gesloten op vrijdag 19 juli vanwege de 4-daagse.
Boxmeer: gesloten op maandag 22 juli vanwege de wielerwedstrijd ‘Daags na de Tour’. 

Oorsmeer, wat moet je ermee?

Je kent dat wel: er zit gelige, vette smurrie in je oor, oorsmeer. Het klinkt vies en dat is het ook, maar wist je dat oorsmeer een belangrijk taak heeft? Het zorgt ervoor dat de huid in het oor niet uitdroogt en dat vuil dat naar binnenkomt blijft plakken en niet verder het oor binnendringt. Bovendien worden vocht, insecten, bacteriën en schimmels buiten het oor gehouden. Het oor voert deze indringers middels het oorsmeer weer af. Een andere functie van oorsmeer is dat het de kaakgewrichten masseert wanneer je kauwt, praat of slikt.

Weghalen of niet? Wat doe je met te veel oorsmeer, haal je dat weg of laat je het zitten? Beiden. Soms kriebelt het in je oor en en vind je wat oorsmeer aan het begin van de gehoorgang. Dat mag je gerust weg halen met een toiletpapiertje of wattenstaafje. Kijk uit dat je er niet te diep mee in je oor steekt. Oorsmeer dat dieper verstopt zit, moet je laten zitten. Het oor is een precair en gevoelig orgaan. De kans dat je iets beschadigt wanneer je te diep met het staafje in je oor draait, is groot.

Hoe houd je je oren schoon? Gewoon lekker douchen en daarna goed je oren droog maken is eigenlijk al voldoende. Je lijf houdt zelf de balans van het vet in de gaten. Te veel oorsmeer wordt vanzelf buitenboord gekieperd. Soms hoopt het oorsmeer zich toch op en ontstaat er een prop. Hiermee kun je naar je huisarts. Hij of zij kan je oren dan uitspuiten.

Mensen die veel zwemmen of een afwijking in de gehoorgang hebben, krijgen misschien iets meer last van oorsmeer. Haal het oorsmeer voorin de gehoorgang voorzichtig weg met een papiertje. Gebruik desnoods wat olijfolie. Lukt dat niet of krijg je oorpijn? Ga dan naar de huisarts, dan is er meer aan de hand.